Circulariteit en duurzaam inkopen
De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd toe. Dit leidt tot groeiende schaarste en toenemende druk op het milieu.
Circulariteit
In een circulaire economie is er nauwelijks afval en gebruiken we producten en grondstoffen steeds opnieuw. In een circulaire economie zijn we dus minder afhankelijk van het winnen van nieuwe grondstoffen. Is een product kapot, dan wordt dit gerepareerd. En als dat niet meer kan, dan maken we er nieuwe producten van. Kunnen we er écht niets meer mee? Dan verlaat de grondstof de economie als afval. Maar dat moeten we zoveel mogelijk zien te voorkomen.
Bibliotheek
De bibliotheek is natuurlijk al super circulair, alleen al vanwege het feit dat wij heel veel van onze boeken keer op keer door veel verschillende mensen worden geleend.
Boek Historie van mejufrouw Sara Burgerhart
Onlangs is in de bibliotheek de vitrine onthuld met de bijzondere eerste druk van het boek Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart door Betje Wolff en Aagje Deken.
Een voorbeeld dat illustreert dat het circulaire denken ook bij de medewerkers van de bibliotheek steeds meer ingang vindt, is de vitrine en alles daarin.
Die vitrine kregen we van het Nederlands Literatuurmuseum, het velours kleed waarop het boek ligt komt uit de inboedel van een huis en het kussentje waarop het boek ligt is gevuld met piepschuimballetjes afkomstig uit een kapotte zitzak waarvan we de inhoud gebruiken om andere zitzakken weer een beetje stevigheid te geven.
Uitleg en ontwikkelingen van de circulaire economie
In de uitzending van VPRO Tegenlicht van 5 oktober 2023 wordt heel goed uitgelegd wat circulaire economie is, waarom het soms lastig is om circulair te leven, hoe het bedrijfsleven de circulaire economie beïnvloedt en hoe de overheid meer circulariteit kan bevorderen.
Kijk hier de uitzending.
De R-ladder
Bij de inkoop van producten en materialen kun je deze langs de R-ladder leggen. De R-ladder dwingt je tot nadenken.
Is het wel nodig het product te kopen (refuse)?
Kun je het product herstellen (reduce)?
Kun je het intensiever gebruiken door te delen (rethink)?
Kun je het hergebruiken (reuse)?
Kun je het herstellen/repareren (repair)?
Of kun je het opknappen (refurbish)?
Tijdens de verbouwing van bibliotheekvestiging Beverwijk is bewust gekeken naar bovenstaande ladder en daar waar mogelijk een van de ‘R’s' toegepast.
Zo is heel veel meubilair afkomstig van een bedrijf dat inventarissen van grote kantoorpanden opkoopt. Veel van de boekenkasten komen uit de opslag waar ze gestaan hebben na de inkrimping van bibliotheekvestiging Heemskerk. En de tafel in een van onze vergaderruimtes is gemaakt van ingezameld plastic.