Voortgezet onderwijs

De Bibliotheek en het onderwijs zijn partners met als gezamenlijk doel het stimuleren van lezen en het leesplezier. Voor iedere school in het voortgezet onderwijs in het werkgebied van de Bibliotheek IJmond hebben wij projecten om dit doel te bereiken. Wij vinden het belangrijk om in gesprek te gaan met de school om de les of het project op maat samen te stellen.  

Twaalf tot vijftien jaar: leen onze e-books

Vijftien plus: leen onze e-books

Boekengasten

Lekker chillen doe je met een boek. In de Bibliotheek vind je kasten vol. Er zit altijd wel een verhaal voor jou tussen.

Ga naar Boekengasten, de nieuwste editie

Schoolmediatheek

 

De schoolprestaties van leerlingen verbeteren aanzienlijk door gebruik van een goed functionerende schoolmediatheek van voldoende omvang en met actuele, aantrekkelijke materialen.

Bibliotheek IJmond Noord helpt bij het opzetten en onderhouden van je mediatheek. Wij adviseren over de inrichting, de samenstelling en de sanering van je collectie en kunnen ook boeken bestellen.

 

Leesbevorderingsprojecten

De Stichting Lezen heeft een overzicht gemaakt van alle leesbevorderings-projecten voor het voortgezet onderwijs. Laat je inspireren en download de brochure 'Leesbevordering van VMBO tot Gymnasium.

Download de brochure

Een project met de Bibliotheek

Rondjes cultuur

In de regio participeert Bibliotheek IJmond Noord in het Rondje Cultuur.
De bibliotheek verzorgt workshops over diverse onderwerpen zoals striptekenen, poëzie etc.  

Boekensushi

Hoe kies ik een boek om te gaan lezen? We bespreken handige tips en trucs over het kiezen boeken. Het is de bedoeling dat de leerlingen na afloop weten hoe zij dit kunnen doen.

Een schrijver ontmoeten

Kennismaken met de schrijver van een boek dat je kent, is een inspirerende gebeurtenis. De schrijver vertelt en praat met de leerlingen over zijn of haar boeken. Leerlingen stellen vragen die ze in de les hebben voorbereid. In overleg met de bibliotheek kan een schrijver worden gekozen.

Wil je meer weten over een project met de Bibliotheek?

Ellen Kesting en Sipke Fluitman kunnen je alles vertellen over Rondje cultuur, Boekensushi en Een schrijver ontmoeten. Neem per e-mail contact met hen op:
Ellen: ekesting@obijmond.nl en Sipke: sfluitman@obijmond.nl.

De Bibliotheek op school

Met de Bibliotheek op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school én thuis. De bibliotheek wil kinderen en jongeren stimuleren om meer te lezen en verstandig om te gaan met internet, sociale media en games. De bibliotheek helpt op middelbare scholen en basisscholen om deze doelen te bereiken. Dat doen we met deskundige lees-/mediaconsulenten, met inspirerende boeken en met een goede digitale lees- en leeromgeving.

Lees verder